Функции на климатиците

Автоматично движение на клапите „Auto swing“
климатици с тази функция автоматично разпределят въздуха в стаята, осигуряване на постоянна температура
Автоматичен рестарт
климатици с тази функция имат възможност при спиране на електричеството, както и при определени колебания при нестабилно електричество,след неговото възстановяване да възстановят предишните си настройки и продължат действието си, все едно токът не е спирал.
Изсушаване или обезвлажняване (влагоуловители)
Климатик с функция изсушаване ви позволява да се спасите от излишната влага в помещението, без да се отклонява от настройките на климатика и параметрите на температура
Климатици с функция автоматичен режим на работа
тази функция дава възможност на климатика за автоматично превключване в един от двата режима – отопление или охлаждане, с цел запазване на постоянна температура.
Микропроцесор извършва фин контрол на множество параметри на климата в стаята (температура, влажност на въздуха, шум и т.н.). Това може да се използва в места, където има големи източници на температура (или обратното) и климатици с функция автоматичен режим могат да запазят температурата постоянна
Функция за самодиагностика, сервизна диагностика
тези климатици, които имат функция самодиагностика, следят състоянието на всички възли на климатикa за откриване на аномалии в работата си и показва информация за наличие на повреда или проблем на дисплея. Такава система за сервизна диагностика e присъщи за повечето модели сред елитната група японски климатици.
Климатици с функция за индикация на замърсяването на филтъра
Показател за замърсяване на филтъра на вътрешното тяло информира потребителя за състоянието на филтъра, от което може да се разбере кога трябва отново да се изчисти. Измиването на миещите филтри се извършва с хладка вода.
Климатици с функция автоматичен въздушен поток
плавен преход на скоростта на вентилатора, осигуряващ ефективна въздушна струя, като се стреми да не се причиняват температурни разливи във времето на работата. Или с други думи, тези климатици, когато се включат- започват да духат с максимална сила, като се достигнат работната температура- започват да намаляват силата на въздушния поток. Тази функция е най-подходяща за инверторните климатици.
Климатици с ръчен режим на скоростта на вентилатора
С дистанционното управление може да се настройват различни позиции на жалузите на климатика. Тази функция имат всички климатици, а характерното за нея е, че когато тези климатици за в режим отопление трябва да духат към подар защото там е студеният въздух, за охлаждане -обратно.
Климатици с ръчен режим на въздушния поток
Позволява да използвате дистанционното, за да определите скоростта на вентилатора – с което се променят интензивността на разпределение на въздуха. При отопление въздухът трябва да се насочва към пода, защото там е по студено, при охлаждане към тавана – защото там е топлият въздух.
Климатици с 24-часов таймер
Предоставя лесен за употреба програмируем таймер за ежедневната работа на климатика -сами го настройвате в колко часа да се включва и изключва. климатици с такава функция са полезни, защото можете да ги настройвате да се включат 1 час преди да пристигнете на работа или да се приберете в къщи.
Климатици с тиха работа, ниско ниво на шум
Тази функция предоставя намаляване на шума на вътрешното тяло и се постига с помощта на набор от най-новите технически постижения, получени чрез компютърна симулация на въздушния поток.
Инверторни климатици и климатици в Клас А – най-ниска консумация
Клас А – най-ниската консумация на енергия, е резултат на комбинация от напреднали високи технологии и интелигентен контрол – Автоматичен въздушен поток, принципът на инверторните климатици.
Климатици с мощен режим или режим на работа с повишена мощност
осигурява бързо, ускорено затопляне или охлаждане, с параметрите, определени от потребителя. Характерно за инверторните климатици и V-PAM инверторна технология
Климатици с нощен режим
Този режим на работа е зададен определен период от време (Обикновено няколко часа), след изтичане на който, климатикът се изключва. Намаляване на нивото на шум, поддържане на определена, оптимална температура необходима за човешкия сън. Ако климатикът работи в режим на охлаждане, след 30 минути температура автоматично се увеличава с 1 ° C, а след още един час с 2 ° C. Тази промяна в температурата може да се създаде комфортна среда, докато спите.
Комфортен режим на заспиване Good Sleep Operation™
Предоставя изкуствено симулиране на колебания на температурата, шумолене на листа за по добър сън и отмора
Климатици със сензор за движение „Intelligent Eye“ (Intelligent EYE ™)
Климатикът се включва, когато има присъствието на хора, а при липса на хора в продължение на 30 мин. ,се изключва. Това е част от енергоспестяващ режим на климатиците
Климатици с филтри за пречистване на въздуха
Климатиците имат по няколко филтъра:
-Стандартен прахов филтър – той има форма на мрежа и предпазва вътрешното тяло от прах, косми и др. Този филтър имат всички климатици.
-Антибактериални филтри – кахетинов, плазмен, йонен филтър.
-Кахетинов – кахетинът се извлича от листата на някои растения и има способността да уврежда микробите.
-Йонен филтър или йонен дезодориращ или електростатичен (за различните модели са различни, но изпълняват сходни функции ) – климатици с такъв филтър могат също да елиминират бактерии, премахват миризми и малки прашинки. Те се използват и за функцията самопочистване.
-Плазмен – подобен е на йонния но за разлика от го тук се създава много силни електрично поле около което въздухът е под формата на плазма и унищожава всяка бактерия която премине. Климатици с този филтър имат по-добро действие от йонния филтър, като също притежават и йонизатор – отделя йони които помагат за доброто здраве на човека. За това има допълнителна публикация.
Климатици с икономичен режим
Климатикът не работи с пълните си възможности, а използва само 2/3 от капацитета за работа при нормални условия, което значително намалява консумацията на енергия на при дълготрайна употреба. Например вентилаторът не се върти с големи обороти, температурата в помещението се намалява с няколко градуса за няколко часа (при отопление). В този режим се включват климатиците при отсъствие на хора, за да може при тяхната поява бързо да се затопли помещението, или когато има прекалено много хора и отоплението може да намалее
Климатици с двоен контрол на температурата
Климатици с допълнителен сензор за температура на дистанционно управление, което се използва от климатика за допълнителна базова температура на контрол в избрана част от помещението, което повишава точността на температурата.
Климатици с 3D въздушен поток 3D-Flow ™)
Автоматично разпределение на въздуха в 3 измерения – вертикално и хоризонтално движение, като се гарантира най-висока температура на базовото ниво. Това е особено полезно когато климатикът се намира в единия ъгъл на стаята и трябва да духа в диагонал, в противен случай в едната половина ще бъде със сигурност по-топло ( всички климатици охлаждат по-добре отколкото отопляват, затова често се говори за отопление). Не всички климатици имат тази функция.
Климатици с компресор с плаващ ротор Daikin Swing compressor™
При тях няма триене на частите, което прави климатика тих, няма вибрации и значително удължава неговия живот.
Климатици с ниско температурен компресор
Дава възможност да работят при температури до -35 ° C, която ви позволява да използвате системата през цялата година
Климатици с топъл старт Hot Start
Тази функция е достъпна само за режим на отопление. Благодарение на специална програма се предотвратява изпускането на студен въздух при стартиране на климатика, като вътрешния вентилатор се задвижва само когато топлообменникът е с повишена температура.
Климатици със система за прогнозиране
Позволява на климатика да поддържа определени вътрешни параметри, като се вземат предвид промените в метеорологичните условия.
Климатици с антикорозионно покритие на топлообменника
предпазва топлообменника на външното тяло от излагане на агресивни химични съставки на въздуха, което увеличава надеждността и ефективността
Инверторна технология – инверторни климатици
Гарантира плавен контрол на промяна на честотата на компресора, прави климатика по-тих, икономичен, с по-дълъг живот на компресора, осигурява висока точност на поддържаната температура
Климатици с две дирекции на въздушния поток
определя се посоката на въздушния поток, който излиза от климатика, има по-добро насочване на въздуха.
Климатици с дифузер
по-добър въздушен поток, по-силен с насочена струя
Климатици с широкоъгълни жалузи
увеличава се ширината на въздушната струя, дори може да се осигури пълно покриване на стаята
Климатици с V-PAM технология при инверторните климатици
Тази технология води до по-висок коефициент на ефективност. Специфичното при нея е че компресора може да работи при 380V , намалено е нивото на шум

Десет заблуди за климатиците

Десет заблуди за климатиците

Заблуда първа:
Само инверторните климатици стават за отопление.
Не, не е вярно! Всички съвременни климатици с общо предназначение могат да работят в режим на отопление и в режим на охлаждане. Инверторните климатици просто са по-усъвършенствани системи с прецизен контрол, които работят с по-ниска консумация на електричество. Ако се ползват целогодишно си заслужава да се използва по-голямата им енергиина ефективност и да се реализира икономия. Все пак не бива да се забравя, че въпреки по-високата им цена от обикновените климатици , след известен период на експлоатация разликата в цената се изплаща от икономия и ставате собственик на отлична машина, която пести пари. Но дори и обикновените термопомпени климатизатори успешно се справят с отоплението на дома.

Заблуда втора:
Мултисплит системите са за предпочитане, когато искаме да климатизираме няколко помещения.
Не, не е вярно! Мултисплит системите пестят място, но не и пари!!! Системите с едно външно и няколко вътрешни тела са подходящи за места, където е невъзможно разполагането на няколко външни тела по фасадата на сградата. При условие, че е възможно закрепването им към стената и е лесно обслужването им при аварии. Но не бива да храним илюзии – конфигурациите винаги са по-скъпи: монтажа изисква винаги компромис с дължината на тръбните пътища, което води до по-ниска енергийна ефективност. По-дългите тръбни пътища означават по-висока цена за монтаж. Изчезва енергийната независимост за всяко помещение и от там невъзможността да се пести електроенергия. При авария губим цялата конфигурация и оставаме без климатик във всички помещения.
По дефиниция колкото е по-мощен климатикът толкова по-ниска е енергийната му ефективност, друг не по-малко важен проблем са шумът и вибрациите на големите агрегати.

Заблуда трета:
Не бива външното тяло да се монтира по-високо от вътрешното.
Не, не е вярно! Когато монтажът е изпълнен по правилата, т.е. имаме направен маслен трап на тръбите, който не позволява изтичането на компресорното масло към вътрешното тяло, се осигурява нормална експлоатация на климатика и той служи вярно и дълго.

Заблуда четвърта:
С климатика е много по-евтино отоплението
Да, вярно е! Но условие с неизменна важност е помещенията които ще се отопляват с климатик, да са с добра изолация и перфектна дограма. Само тогава можем да сме спокойни, че ще спестим пари и ще се чувстваме комфортно и през най-студените зимни дни. Климатикът не е панацеята на отоплението и не бива да се заблуждаваме , че изведнъж ще спрем да плащаме изобщо.

Заблуда пета:
Китайските климатизатори са лоши и не са за предпочитане.
Не, не е вярно! Трябва да се има предвид, че производството на климатици, както много други съвременни производства са напълно автоматизирани и значение за надеждността на дадено изделие имат повече материалите и елементите от които е направено то , от колкото страната производител. На българския пазар все по-рядко попадат „ментета“, с непознат произход и без гаранция, но все пак всеки купувач трябва да се информира преди покупка за всички условия и гаранции.

Заблуда шеста:
За гаранционни проблеми с климатика се обръщаме там, от където сме го купили.
Не, не е вярно! Чиста загуба на време и на нерви е да се обаждате с гаранционни претенции в магазините, от където сте си закупили конфигурацията. Гаранциите се покриват от „оторизираните сервизни групи“ или по-просто казано от фирмата която Ви го монтира. Това което трябва да направите, ако си купувате климатик от някой магазин е да поискате повече информация за монтажната група , която ще Ви извърши монтажа. Най-добре за гаранционното обслужване е да си купите климатик от същата фирма, която ще Ви го монтира и пусне в експлоатация после.

Заблуда седма:
Климатика пренася по тръбите топъл или студен свеж въздух от вън и така климатизира.
Не, не е вярно! По тръбите на климатика (те са две) тече хладилен агент – фреон, който изпълнява затворен цикъл (т. нар. цикъл на Карно). Причина за някакъв теч на фреон може да бъде само пропуск от дефектно тяло или некачествени връзки. И тогава с намалено количество хладилен агент климатика престава да работи и дори може да дефектира. Сплит системата не пренася въздух от улицата, а охлажда или нагрява наличния въздух в стаята ни и това налага периодично да проветряваме.

Заблуда осма:
Когато външното тяло на климатика се монтира на остъкления ни балкон, решаваме проблема със замръзването при ниски температури и климатизатора ни работи без проблем.
Не, не е вярно! Климатиците пренасят енергия, не я създават!!!
Нека си представим най-простия случай: имаме стая с обем 20 кв.метра и остъклен балкон също 20 кв.м Понеже не е отоплявано и температурата ни е 5 градуса, пускаме климатика в режим на „топло“ за един час и в стаята ни температурата става 25 градуса . Това е чудесно, вече можем да съблечем пуловерите и да останем почти без дрехи в стаята, защото сме повишили температурата в стаята ни с цели 20 градуса. Но какво е станало с нашата тераса . Понеже както казахме в началото климатичната система не създава енергия, а само я пренася температурата на терасата е спаднала с онези 20 градуса които добавихме в стаята и е станала -15 градуса!!! Може да се окаже, че на терасата ни е по-студено от колкото е в „студения“ зимен ден.
Какво тогава се случва с ефективността на климатика ни, а добра ли е изолацията ни на стената на терасата?
Дали въобще климатика ще продължи да работи при тези ниски температури?
Все сериозни въпроси, нали!

Заблуда девета:
High COP инверторите отопляват по-добре.
Не, не е вярно! Отоплителната мощност, а не енергийната ефективност са основна характеристика, при изборът на подходящ климатик за Вашето помещение. Имайте предвид, че технологично, колкото един климатик е по-малък, толкова е с по-голям коефициента на енергийна ефективност (COP). За това „деветката“ от High COP серията инвертори на коя да е марка климатици е по-маломощна от „нормалната деветка“ инвертор. За това е много важна предварителната консултация със специалист, който да Ви ориентира за подходящ климатик.

Заблуда десета:
При избор на инверторен климатик се гледа максималната мощност.
Не, не е вярно! В каталозите за инверторни климатици като характеристика се дава номинална мощност, минимална и максимална. Това се прави с цел, потребителят да бъде запознат с възможностите на машината да се справя със зададената температура в помещението.
Минималната мощност се дава в режим на поддържане при достигане зададената температура, максималната мощност климатика развива при първоначално пускане до достигане на зададена температура. В случай, че климатика не може да достигне градусите, той продължава да работи, като черпи повече електричество и има голяма опасност да се повреди.
Тук правим аналогия с автомобилите: не може да караме колата си постоянно с максималната скорост, колкото може да вдига.

Избор на климатик

Покупката на климатична система би могла да постави пред Вас много въпроси: каква марка, тип, модел, мощност. Голямото разнообразие на предлаганите на българския пазар климатици дава възможност за богат избор на тази техника според качество, цена и технически параметри. Много е важно да се избере най-подходящият за съответното помещение климатик (модел, тип, мощност), за да работи безпроблемно при максимална ефективност и минимални разходи на електроенергия.

Как да изберем климатик? Климатика се избира на основата на изчисления, а не според нашето желание. Компромис с цел спестяване на пари при покупката на климатик винаги се "отплаща" като увеличена сметка за ток.

За какво ще се използва? Ако климатикът ще работи предимно през лятото за охлаждане и за отопление през есенния и пролетния период, той може да бъде с фиксирана мощност (обикновена сплит-система).

Ако ще го ползвате целогодишно – и за основно отопление, независимо от климатичните особености и при много ниски температури през зимата, Ви трябва инвертор с променлива мощност.

Какво помещение ще климатизира? Основни критерии при избора на мощност на климатика са обемът на помещението и неговите особености – разположение, външни стени, изолация и др. Моделите климатици с различна мощност се предлагат според обема на помещението, но при проектиране на климатичната система се отчитат и оценят ред други фактори, като например температурния диапазон на външната среда. При понижаване на външната температура се понижава и ефективността на климатика в режим на отопление, затова трябва да предвидим и необходимия запас по климатична мощност.

С какъв бюджет разполагаме? По-скъпите модели климатици имат усъвършенствани филтриращи системи за въздуха, доста по-тихи, икономични и с по-големи възможности за отопление при много ниски температури на околната среда. По-евтините системи консумират повече електроенергия и комфортът, който създават не е толкова добър. Всеки сам преценява в зависимост от изискванията си към домашната среда и финансовите си възможности.

Няколко съвета за избор на климатик:
1. Проверете климатика, който избирате, дали отговаря по мощност на помещението, в което смятате да го монтирате? Запознайте се с температурния диапазон на работа на климатика и отчитайте, че мощността му за охлаждане намалява с покачване на температурата, а също и мощността на затопляне намалява при ниски температури.
2. Не бързайте да избирате "най-евтината" услуга от коя да е монтажна група, а се запознайте с качеството им на работа и наличието на необходимата апаратура!
3. След като сте избрали монтажната група, запознайте се с начина на изпълнение на монтажа (място на телата, от къде ще мине тръбният път, с какви материали се работи и всичко което Ви интересува), за да си създадете визуална представа и да няма разочарование от свършената работа на края.
4. Проверете дали монтажната група се ангажира да поддържа вече изградената от тях климатична инсталация? Обърнете внимание на условията за гаранционно обслужване от фирмата ангажирала се с това!