Профилактика на климатици и климатични системи

Профилактика на климатици и климатични системи в Бургас и Бургаска област: 

Климатикът е електроуред, който, за да работи ефективно и безпроблемно и за да има дълъг живот се нуждае от периодично техническо обслужване.

Предлаганата от фирмата профилактика на климатици или климатик предоставя един мониторинг на вашата климатична система. Разбира се това не означава за потребителя да пренебрегва въздушните филтри, напротив те трябва редовно да бъдат почиствани!

Периодичното преглеждане на уреда и навременната компетентна намеса от специализиран екип дава възможност да се избегнат потенциални проблеми по функционалността на климатика като по този начин се гарантира и по-дългата му експлоатация.

Редовно профилактираната система предоставя както по-здравословен и уютен микроклимат в помещението, така и по-нисък разход на консумирана електроенергия, гарантирана от производителя. Препоръчително е да се прави профилактика веднъж годишно, когато работи активно през сезоните.

Диагностика на климатик: 30 лв.

Профилактика на климатик с цялостно почистване и разглобяване (на адрес): 50 лв.

-Включва обща преценка на състоянието на климатика
-Разглобяване на вътрешното тяло
-Почистване на демонтираните компоненти (корпус,лицев панел, жалузи,филтри) 
-Почистване на турбината (вентилатора)
-Почистване на топлообменника
-Почистване на кондензната вана
-Асемблиране и запуск на системата
-Замерване на техническите показатели на системата (фреон,температура) при пряк достъп до външното тяло.

Пълна профилактика на климатик: 130 лв. (за всяко едно от телата)

-Включва демонтиране на вътрешно/външно тяло на климатика
-Транспортиране до сервиза и щателно разглобяване на компонентите му
-Третиране с необходимите препарати за цялостното му почистване и дезинфекция
-Асемблиране 
-Монтиране отново на адреса
-Запуск на климатика и замерване на техническите показатели на системата

При необходимост от зареждане с фреон се доплаща в зависимост от типа, който се използва и необходимия грамаж. За населени места извън гр. Бургас се доплаща за транспорт 0,50 лв. за километър(отчита се само в едната посока).

При по-големи обекти за профилактика на климатици и абонаметна поддръжка те полазват преференциялни цени в зависимост от бр. клиамтични ситеми.

Защо да правя профилактика и колко често е необходимо това?

Профилактиката на климатици се прави с цел почистване на климатика от насъбрали се прахоляци, плесени и други неблагоприятни фактори за здравето на хората и работата на самия климатик. Ако топлообмениците на климатика са задръстени от прахоляци и мръсотия, се получава въздушна тапа, което от своя страна води до затруднения при топлообмена – тормози се компресорът (двигателят) на климатика и има риск да се повреди. По-добрият случай е климатикът да не работи с пълните си възможности и да започне да се усеща неприятна миризма, с която се свиква. Когато влезе гост обаче непременно ще я долови, а и вие всеки път, когато влизате в дома си.

p1  p3
 

Замърсяванията по външният топлообменник увеличават неговото съпротивление и постепенно намаляват неговия дебит. Това от своя страна натоварва работата на компресора и по този начин се увеличава разхода на електроенергия. Това натоварване на компресора може да доведе до прегряването му, хидравличен удар и последващото му сменяне с нов. Затова почистването на топлообмениците е много важна част при профилактиката.

Когато лопатките на турбината са силно замърсени се нарушава геометрията им и по този начин се намалява ефективността им и също е свързано с голям разход на електроенергия.
При редовна експлоатация на климатика е възможно много малко количество от хладилният агент-фреон да се изпари в атмосферата. Производителите на повечето марки залагат от 0-5% годишно да се изпарява. При други производители се наблюдават 15-20% , което според тях е нормално. Затова е необходимо известно количество фреон да се дозареди в климатика. Липсата на фреон в системата може да доведе до необратими повреди в климатика.

Ефективната работа на един климатик може да се осигури чрез редовно извършване на профилактика. Напълно достатъчно е това да се прави веднъж годишно при климатици за домашна употреба и 2 пъти годишно за тези, които се намират в промишлени сгради,заведения, сърварни помещения и други, защото при тях няма спиране на работният процес или има голямо замърсяване на въздуха.