Как да изберем климатик

Покупката на климатик или климатична система би могла да постави пред Вас много въпроси: каква марка, тип, модел, мощност. Голямото разнообразие на предлаганите на българския пазар климатици дава възможност за богат избор на тази техника според качество, цена и технически параметри. Много е важно да се избере най-подходящият за съответното помещение климатик (модел, тип, мощност), за да работи безпроблемно при максимална ефективност и минимални разходи на електроенергия. 

Как да изберем климатик? Климатика се избира на основата на изчисления, а не според нашето желание. Компромис с цел спестяване на пари при покупката на климатик винаги се "отплаща" като увеличена сметка за ток.

За какво ще се използва? Ако климатикът ще работи предимно през лятото за охлаждане и за отопление през есенния и пролетния период, той може да бъде с фиксирана мощност (обикновена сплит-система).

Ако ще го ползвате целогодишно - и за основно отопление, независимо от климатичните особености и при много ниски температури през зимата, Ви трябва инвертор с променлива мощност. Всички инверторни климатици можете да разгледате ТУК. Хиперинверторни климатици можете да разгледате ТУК.

Какво помещение ще климатизира? Основни критерии при избора на мощност на климатика са обемът на помещението и неговите особености - разположение, външни стени, изолация и др. Моделите климатици с различна мощност се предлагат според обема на помещението, но при проектиране на климатичната система се отчитат и оценят ред други фактори, като например температурния диапазон на външната среда. При понижаване на външната температура се понижава и ефективността на климатика в режим на отопление, затова трябва да предвидим и необходимия запас по климатична мощност.

С какъв бюджет разполагаме? По-скъпите модели климатици имат усъвършенствани филтриращи системи за въздуха, доста по-тихи, икономични и с по-големи възможности за отопление при много ниски температури на околната среда. По-евтините системи консумират повече електроенергия и комфортът, който създават не е толкова добър. Всеки сам преценява в зависимост от изискванията си към домашната среда и финансовите си възможности.

Няколко съвета за избор на климатик:
1. Проверете климатика, който избирате, дали отговаря по мощност на помещението, в което смятате да го монтирате? Запознайте се с температурния диапазон на работа на климатика и отчитайте, че мощността му за охлаждане намалява с покачване на температурата, а също и мощността на затопляне намалява при ниски температури.
2. Не бързайте да избирате "най-евтината" услуга от коя да е монтажна група, а се запознайте с качеството им на работа и наличието на необходимата апаратура!
3. След като сте избрали монтажната група, запознайте се с начина на изпълнение на монтажа (място на телата, от къде ще мине тръбният път, с какви материали се работи и всичко което Ви интересува), за да си създадете визуална представа и да няма разочарование от свършената работа на края.
4. Проверете дали монтажната група се ангажира да поддържа вече изградената от тях климатична инсталация? Обърнете внимание на условията за гаранционно обслужване от фирмата ангажирала се с това!