Блог

Когато купувате климатик Вие искате да останете доволни и същевременно да го използвате дълги години. Ключовият момент е заложен в отговорността и професионализма на компанията, която ще инсталира Вашия климатик. Не трябва да се пренебрегва факта, че повече от 80% от всички неизправности по климатичната инсталация възникнат по време на монтажа.

И да не забравяме, че ремонтът не е включен в гаранционното обслужване и  Вие ще трябва да го заплатите допълнително. За да се избегнат редица неприятности е препоръчително да си закупите климатик от фирми, специализирани в тази дейност.

Те ще могат да Ви осигурят надежден монтаж и поддръжка (профилактика), ще гарантират качеството и дългият експлоатационен живот на Вашия климатик. 

По време на зимния отоплителен сезон инверторните климатици от висок клас работят при по-ниски отрицателни температури до - 30°C, като осреднената стойност за повечето видове климатици на българския пазар е между - 10 и - 15°C. 

По време на летния сезон, климатикът ви може да работи почти постоянно с изключение на случаите, когато температурата навън надхвърли 45 градуса, което се е случвало само няколко пъти на територията на България.

Естествено е важно да се спомене, че тези стойности са напълно реални при правилната експлоатация на различните видове климатици, които използвате. Като цяло климатиците са изключително подходящи за нашите географски ширини и работят при почти всякакви атмосферни условия, които могат да се срещнат в нашата страна.

Профилактиката на Вашия климатик е важна част от неговата поддръжка, ако държите да го използвате ефективно по-дълъг период от време. Ежегодната профилактика на климатика намалява вероятността от сериозни повреди и скъпоструващи ремонти, а също така подобрява качеството на работата и разхода му на енергия.

Има няколко важни правила, които трябва да спазваме, ако искаме да се възползваме от качествената работа на нашия климатик.

Това са:
• Поддържане чистотата на топлообменниците
• Почистване на въздушните филтри на климатика
• Редовно почистване на вентилатора на климатика
• Поддържане на оптимално количество на фреона според конкретния модел климатик

Профилактиката е важна част за ефективната работа на всеки един климатик, който искате да използвате дълго време. Тя е един често задължителен компонент за спазване на условията по гаранцията от страна на фирмата за климатици, от която сте го закупили.

При повечето фирми за климатици гаранцията подлежи на промени, а понякога може фирмата да предлага опция за гаранция без извършване на профилактика на климатика от Ваша страна, но все пак е добре да я извършвате редовно, за да работи Вашият климатик ефективно и икономично и да си спестите разходите по неговият ремонт от сервиз за климатици.

В климатиците съществуват няколко филтъра, които премахват от въздуха в помещението праха, бактериите и други неприятни компоненти от въздушната среда. Работата на филтрите като цяло е да предпазят Вас и климатика от неблагоприятните външни влияния.

Добре е да почиствате противопраховите филтри на Вашите климатици веднъж на две седмици, като това осигурява по-приятен въздух в помещението, както и по-дългият им живот. Освен тези филтри има и още няколко, но е добре те да бъдат почиствани или сменяни от специалист, за да не бъдат наранени или напълно унищожени от намесата на неквалифицирано лице.

Според площта (има се предвид кубатурата при 2,6 метра за стандартно строителство) на помещението, което искате да климатизирате зависи и изборът ви на подходящи климатици. Други фактори, оказващи влияние на избора на климатик, подходящ за определено помещение са: нивото на топлоизолация, вид и наличие на дограма в помещението, общ размер на прозорците спрямо площта на помещението, тип строителство (тухла, бетон, ...) и т.н.

Можем да разберем дали определени климатици са подходящи за нашите нужди, използвайки една проста формула, отразяваща всички фактори, които имат отношение и влияние спрямо климата в дадено помещение (при стандартно строителство, често в България не е точно такова):
За охлаждане:
Необходима отдавана мощност (kW) = (обем на помещението * 50) / 1000
* При охлаждане на помещение са нужни 50 вата мощност за ефективното охлаждане на един кубичен метър.
За отопление:
Необходима отдавана мощност (kW) = (обем на помещението * 70) / 1000
* При отопление на помещение са нужни 70 вата мощност за ефективното отопляване на един кубичен метър.
Пример (отопление):
За помещение 20 м2 при стандартна височина 2,6 метра
Обем на помещението = 2,6 * 20 = 52 м3
(52 * 70) / 1000 = 3640 / 1000 = 3,64 kW отдавана мощност ви е нужна за ефективното отопляване на помещението
Пример (охлаждане):
За помещение 20 м2 при стандартна височина 2,6 метра
Обем на помещението = 2,6 * 20 = 52 м3
(52 * 50) / 1000 = 2600 / 1000 = 2,6 kW отдавана мощност ви е нужна за ефективното охлаждане на помещението

Скъпите и евтините инверторни климатици се различават фундаментално по-няколко показателя, които оказват влияние върху дългосрочното представяне на климатика. Има два вида инверторни климатици, които работят на принципа на AC (alternating current - променлив ток) и DC (direct current - постоянен ток).

Разликата между тях е, че DC инверторните климатици са по-икономични с около 20% от AC инверторните климатици. Съвсем обяснимо е защо DC климатиците са по-скъпи от AC системите.

Допълнително DC инверторите могат да бъдат захранвани и от алтернативни източници на енергия като батерии, слънчеви панели, горивни клетки и други, което ги прави предпочитан избор за клиентите.

Електрониката при по-скъпите модели е по-качествена и дава дефекти по-рядко за разлика от евтините модели, където често се наблюдават дефекти именно при нея.

Конвенционалните климатици консумират едно и също количество електрическа енергия, винаги когато са в работен режим, защото принципът им на работа е включване и изключване на компресора. Този аспект от експлоатационната му практика го прави не толкова финансово изгоден, колкото инверторните климатици и скъсява неговият живот.

При инверторните климатици се наблюдава плавна работа на компресора, като така не се налага постоянното му включване и изключване, което намалява консумацията на електроенергия и нивото на шум.

Инверторните климатици достигат по-бързо до желаната температура, тъй като техният режим на работа е свързан с постоянното подаване на ниски нива на енергия към компресора, който поддържа помещението в рамките на желаната от нас температура, а не цялостно стартиране на компресора, подобно на конвенционалните климатици. Това ще окаже значително влияние върху Вашите сметки за електроенергия и ще оправдае в пъти Вашата инвестиция.

Електроенергията, която един климатик използва през зимата зависи от няколко основни фактора. По-долу ще Ви изброим тези фактори, за да сте в състояние да изберете най-добрия и най-подходящия климатик за Вашият дом или офис:
• Обемът на помещението (площта и височината на стаята) – това определя дали климатика ще успее да се справи адекватно с отопляването на помещението или ще работи на пълни обороти, за да успее да постигне поне максималното за него
• Мощността на климатика – трябва да бъде съобразена с нуждите на конкретното помещение
• Топлозагуба – тя се определя в зависимост от наличието на топлоизолация и зависи от това дали помещението има повече външни стени, прозорци, неговото изложение
• Модел климатик – напълно нормално е по-икономичните климатици да са и по-скъпи
• Поддръжка – ако са почистени филтрите и е направена нужната профилактика, за да работи напълно ефективно климатикът, то той ще бъде доста по-икономичен
• Външни температури – независимо дали става въпрос за зимата или за лятото, климатикът ще използва повече електроенергия при по-крайни температури т.е. при под - 10 и при над 35 градуса.

Най-широко известната система за климатици е така наречената сплит система. Тя представлява познатите ни битови климатици, каквито има в почти всеки дом – с едно външно и едно вътрешно тяло на климатика. При тези системи шумът на климатика, идващ най-вече от компресора е изнесен навън, като това допринася за повече тишина и спокойствие във Вашият дом. Подобен тип системи варират като мощност между 2 и 7 киловата, което ги прави подходящи за помещения с площ между 10 и 70 квадратни метра. Вътрешното тяло на този вид климатици има и пречистващ въздуха филтър, който не позволява на праха, цигарения дим или алергични агенти да бъдат разпръсквани из стаята по време на работата на климатика.

Мулти-сплит системите за разлика от сплит системите за климатици, се състоят от едно външно тяло и няколко вътрешни тела, като техният брой варира между 2 и 8 (за стандартните модели). Вътрешните тела на климатици, използващи мулти-сплит системата могат да се различават значително едно от друго по своя тип (стенен, подов, канален или касетъчен), както и според своята мощност, според специфичните нужди на помещенията, в които се намират.

Според новите изисквания за строителство (да не се разполагат външни тела по фасадата на сградата) климатиците с мулти-сплит системи са едно адекватно и удобно решение. Недостатъкът на този тип системи за климатици е, че при повреда на външното тяло цялата система спира да функционира, което естествено не е приятен момент за потребителите на този тип климатици.

Ако използвате един климатик, за да отоплявате целият си апартамент например, той няма да бъде достатъчно ефективен и ще се създадат огромни температурни разлики между стаите, като тази, в която ще бъде инсталиран климатик, ще бъде значително по-топла, а стаята, в която няма - доста по-студена от очакваното.

Топлообменът между стаите няма да бъде ефективен, поради наличието на датчик за температура интегриран във вътрешното тяло, който ще измерва температурата само в стаята с климатика, но не и в тези без. Поради факта, че климатикът ще се опитва да реагира адекватно на постоянните колебания в температурата в стаята, в която е монтиран, той ще работи доста по-дълго време на по-висока консумация, което ще съкрати значително неговият живот и ще увеличи сметката за електрическа енергия.

Препоръчително е да използвате отделни климатици за всяко помещение във Вашият дом, вила или офис сграда, за да постигнете адекватна температурна реакция от тяхна страна.

Както всичко останало и тук има по-добри от добрите и това са високият клас климатици. Най-качествените климатици са произвеждани от японски компании, но те също така са и най-скъпите на пазара. Едни от най-добрите климатици са тези произведени от японската компания Daikin, която си е изградила имидж на производител на най-качествените климатични системи в света.

Друга група отлични климатици са произведените от Mitsubishi модели, които подобно на Daikin предлагат изключително адекватни решения, които оправдават Вашето доверие.Високите цени при тези климатици са провокирани от използването на най-модерни и съвременни технологии и материали. Те обаче ще се ви се изплатят многократно, благодарение на ниските сметки за електроенергия, ниски нива на шум и вибрации, както и висока ефективност при работа.

Един от най-често задаваните въпроси, когато стане въпрос за избор на климатик е – Кой е най-икономичният климатик ? Отговорът на този въпрос касае един вид климатици наречени хиперинверторни (най-висок клас инвертори), за които е характерна по-голяма икономичност в сравнение с инверторните и конвенционалните климатици.

Хиперинверторните климатици са произведени с най-модерните технологии и са усъвършенствали инверторните модели до по-високо ниво. Хиперинверторите могат да бъдат настроени да охлаждат помещението дори когато навън температурите са отрицателни, което ги прави изключително подходящи за места, където са налице ниски температури целогодишно, като складове, сървърни помещения и т.н. Най-икономичните серии, които могат да бъдат намерени на българския пазар са хиперинверторите на Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy, Daikin и Toshiba.

На база на коефициентите EER и СОР се определя клас на енергийна ефективност на всеки климатик. В Европа класовете за енергийна ефективност са определени от Европейската комисия, както за Сплит, така и за Мултисплит системите за климатици с мощност до 12 kW. По-долу класовете са описани в таблица:

Клас на енергийна
ефективност
Отопление Охлаждане
A COP>3.60 EER>3.20
B 3.60 > COP > 3.40 3.20 > EER > 3.00
C 3.40 > COP > 3.20 3.00 > EER > 2.80
D 3.20 > COP > 3.00 2.80 > EER > 2.60
E 2.80 > COP > 2.60 2.60 > EER > 2.40
F 2.60 > COP > 2.40 2.40 > EER > 2.20
G COP < 2.40 EER < 2.20

На база на коефициентите EER и СОР се определя клас на енергийна ефективност на всеки климатик. В Европа класовете за енергийна ефективност са определени от Европейската комисия, както за Сплит, така и за Мултисплит системите за климатици с мощност до 12 kW. По-долу класовете са описани в таблица:

Това са критерии, заложени от производителите на климатици, измерени при стандартни условия. Те не отчитат параметрите на машината в реални условия, които могат да са коренно различни в зависимост от следните предпоставки:
• Отговаря ли мощността на климатика адекватно на размерите на помещението, което трябва да бъде климатизирано

• Количеството фреон в климатика отговаря ли на количеството, което производителя е поставил като условие за нормалната работа
• Има ли натрупан прах по топлообменниците на климатика
• Евентуални проблеми при преноса на течности - запушен капилярен възел
Класът на енергийната ефективност при моделите климатици е изключително важен фактор, определящ дали е качествен един климатик или не.

Нивата на шум на един климатик могат да варират изключително много според това какъв модел е климатикът. Може да се касае и за това каква марка е климатикът.

Често влияние оказва и типа им според това дали използвате конвенционални, инверторни или хиперинверторни климатици. Друг фактор, който влияе върху нивата на шум на един климатик е и неговата мощност.

Колкото е по-голям климатикът, толкова е и по-шумен. Нивата на звука на вътрешните тела варират приблизително между 20 - 33 децибела, а тези на външните тела на климатик между 43 до 56 децибела. Подобни шумове на ниските стойности за вътрешните тела са сравними с шумолящи листа и работещ на компютър човек съответно.

BTU e широко използвано понятие за измерване на ефективността на климатиците в наши дни. Ефективността на всички модели климатици се измерва посредством стара британска мерна единица, наречена British Termal Units
BTU (Британски топлинни единици) е британска мерна единица за енергия, като 1000 BTU = 0.293 kW.
По същество BTU е изчислена според имперски единици и се използва широко в разработката, продажбите и монтажа на климатици.

Съкращението СОР е широко използвано в света на предлагането на климатици и идва от английски и означава „Coefficient Of Performance” или коефициент на трансформация т.е. какво количество енергия е консумирано и какво е отдадено.

При работата с климатици, този коефициент се отнася само за случаите, когато климатикът работи в режим на отопление. Този параметър е следствие от Закона заенергийната ефективност.

Коефициентът на трансформация е важен показател при избора на климатик, но може да се направи уточнението, че понякога той може да доведе до неточности при определянето на реалната ефективност на даден климатик.

Неговите стойности са изчислени при идеални условия, а той зависи от фактори като външна и вътрешна температура, влажност на въздуха, топлозагуби. В лабораторни условия дадена машина може да бъде по-добра от друга, но в реални условия това да не се окаже точно така. Ето защо най-правилният подход в случая е да се доверите на специалисти и консултанти, които се занимават с климатици и базирайки се на техните опит и наблюдения - те най-точно ще определят кога даден климатик е по-подходящ от друг.

При съвременните климатици, коефициентът СОР трябва да е в нивата над 3, като при хиперинверторите достига до нива над 5, което е свързано с изискването на регулаторните органи, за да се намали консумацията на електрическа енергия в контекста на опазването на околната среда.

Защо е важно да знаете какво всъщност представлява COP - защото колкото по-голям подобен коефициент има един климатик, толкова по-малка ще бъде Вашата сметка за ток.

Ефективността на един климатик в режим на охлаждане се означава с коефициента ЕЕR, което е абревиатура на Energy Efficiecy Ratio (Коефициент на енергийна ефективност).

Коефициентът EER се изчислява по следната стандартна формула:
EER = отдавана мощност / консумирана мощност

Резултатът от формулата ще Ви помогне да изчислите коефициентът на енергийна ефективност на Вашият климатик, за да разберете дали той е най-подходящият избор според вашите нужди.